İBB 40 Metro Araç Setini İlk Kez Teslim Aldı

29.12.2025
A+
A-
İBB 40 Metro Araç Setini İlk Kez Teslim Aldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önceki yönetimi, 2015 yılında yapımları devam eden metro hatlarında kullanılmak üzere toplam 278 metro aracı temini için ihale gerçekleştirdi. Ancak araçların üretimi planlanan takvimde ilerlemedi ve süreç durdu.

2019 yılında Ekrem İmamoğlu’nun İBB başkanlığına gelmesiyle, durdurulan metro projeleri yeniden canlandırıldı. Bu kapsamda, M12 Ümraniye–Ataşehir–Göztepe hattı için planlanan 40 araçlık set teslim alınarak Ümraniye’deki Behiç Erkin Yerleşkesi’ne indirildi.

Haber Detay

İBB Başkanvekili Nuri Aslan, araç teslim töreninde yaptığı konuşmada, “Biz, hiçbir işi yarım bırakmadık, bırakmayız. 2015 yılında araç alımına karar veriliyor, 2019 yılına kadar 5 yıl boyunca süreç ilerlemiyor. 2019 yılında Ekrem İmamoğlu büyük bir alım sürecini başlattı. Bugün, M12 hattımızda çalışacak 40 aracın ilk teslimatını yapmanın gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Törene ayrıca Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin, Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı ve Şile Belediye Başkanvekili Sacit Terzi katıldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Pelin Alpkökin de konuşmasında, “2019 yılında devraldığımız metro sistemindeki duraksamaları giderdik ve bugün 65,1 kilometreyle yerel yönetim bazında dünya rekoru kırdık” dedi.

İmamoğlu yönetimi ile birlikte, İstanbul’da raylı sistemlerde büyük bir atılım yaşandı. 2019’da durdurulmuş 10 metro projesi yeniden başlatıldı. M7 Kabataş–Mecidiyeköy–Mahmutbey hattı için 104, M12 Ümraniye–Ataşehir–Göztepe hattı için 40 araç sistem entegrasyonu planlandı. Alınan araçlar, Sultanbeyli ve Dudullu-Bostancı gibi hatlarda da kullanılabilecek.

Aslan, “İstanbul’u demir ağlarla örüyoruz. 2019’da teslim aldığımız projeleri hızla tamamlayarak, 2026 yılında birçok hattı açmayı hedefliyoruz” diyerek, metro inşaatlarının kesintisiz sürdüğünü ve büyük bir ekonomik kriz yaşanmasına rağmen finansman bulmayı başardıklarını vurguladı.

Alpkökin ise, “2026 vizyonumuzda Anadolu yakasındaki metro hatlarımızı tamamlamayı planlıyoruz. Araç filomuzu yenilemek ve büyütmek önceliklerimiz arasında” dedi.

İBB yönetimi, 2019’dan itibaren metro projelerini ve araç temin süreçlerini hızlandırarak İstanbul’un toplu taşıma altyapısını güçlendirmeye devam ediyor. Araçların teslimatı, kentin raylı sistemlerinde önemli bir aşama olarak değerlendiriliyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.