Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu Açıklandı

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Nisan 2025 sonuçlarına göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi, 2025 yılının şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,0 oranında geriledi. Ayrıca, Şubat 2025’te geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 5 alt sektörde üretimde artış yaşanırken, 17 alt sektörde ise üretim düştü. Ek olarak, 2025 yılının ilk dört ayında yaşanan önemli gelişmelerle birlikte, inşaat sektörünün yüzde 5’lik büyüme potansiyelini korumaya devam ettiği ifade edildi.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay hazırlanan Aylık Sektör Raporu’nun Nisan 2025 sonuçları açıklandı. Raporda, inşaat malzemesi sanayi üretiminin 2024 yılında yüzde 1,4 oranında artış gösterdiği bilgisi paylaşıldı. 2023 yılından sonra 2024 yılında da alt sektörlerin üretim performansında farklı eğilimlerin görüldüğü belirtildi.
2025 yılına büyüme ile başlayan inşaat malzemesi sanayi üretimi, şubat ayında ise gerileme gösterdi. Rapora göre, inşaat malzemesi sanayi üretimi 2025 yılının şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,0 azaldı. Şubat 2025’te alt sektörlerin birçoğunda da üretim düştü. Buna göre, 2025’in ikinci ayında geçen yılın şubat ayına göre 5 alt sektörde üretimde artış yaşanırken 17 alt sektörde ise üretim azaldı.
Bazı alt sektörlerde görece yüksek üretim artışları gerçekleşti
Türkiye İMSAD raporunda, 2025 Ocak-Şubat döneminde bazı alt sektörlerde görece yüksek üretim artışları olduğuna dikkat çekildi. 2025’in ilk iki ayında 2024 yılının aynı dönemine göre plastik inşaat malzemeleri üretimi yüzde 9,8, inşaat amaçlı alçı ürünleri üretimi yüzde 8,8, ısıtma, soğutma ve havalandırma donanımları üretimi yüzde 8,3, yalıtımlı kablolar üretimi yüzde 6,6 ve seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 5,9 arttı. Demir çelik inşaat ürünleri üretimi yüzde 4,9, metal yapı ve yapı parçaları üretimi de yüzde 3,3 oranında büyüme gösterdi.
2025 Ocak-Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre bazı alt sektörlerde ise üretimde yüksek oranda düşüş gerçekleşti. Seramik sağlık gereçleri üretimi yüzde 25,1, kilit ve donanım eşyaları üretimi 24,6 ve armatür musluk vana valf üretimi yüzde 13,3 azaldı.
İnşaat sektöründe yüzde 5 oranında büyüme beklentisi sürüyor
Raporda, 2025 yılında inşaat sektörüne dair yüzde 5 oranında büyüme öngörüsünde bulunulduğu ve büyümenin kaynaklarına ilişkin tahminlerin açıklandığına dair hatırlatmaya yer verildi. 2025 yılının ilk 4 ayında yaşanan birçok gelişmenin ışığında, inşaat sektörünün yüzde 5,0’lık büyüme potansiyelini halen koruduğunun altı çizildi.
İnşaat sektöründe 2025 yılı büyüme potansiyelini en çok sınırlayacak gelişmenin, mart ayında yaşanan finansal şoklar ve ardından alınan ilave sıkılaşma önlemleri olduğuna raporda yer verildi. Finansal şokların özel sektör ve hane halkının beklentilerini olumsuz etkilediğine dikkat çekildi. İlave sıkılaşma önlemleri ile ticari ve bireysel kredi faiz oranlarının yükseldiği belirtildi. Yine finansal şokların enflasyonist etkileri ile inşaat maliyetlerinde de artışlar olacağına işaret edildi. Tüm bu gelişmelerin ise özel sektörün inşaat faaliyetlerini sınırlayacağına vurgu yapıldı.
Hedeflenen inşaat işleri büyük ölçüde tamamlanacak
Deprem bölgesi alt ve üst yapı inşaatlarının da inşaat sektörüne etki edecek bir diğer önemli unsur olduğu belirtildi. Bölgede yurt içi ve yurt dışı finansman olanakları ile kamu kesiminin, 2025 yılında 295 bin bağımsız bölümün inşaatını tamamlamayı hedeflediğine raporda yer verildi. Ek olarak, bu hedefte bir değişiklik olmadığı, ancak kamunun yurt içi kaynaklarının finansal şokların da etkisi ile baskı altında kaldığı vurgulandı. Bu duruma rağmen, kamu kesiminin bölgede hedeflediği inşaat işlerini büyük ölçüde tamamlayacağı görüşü raporda paylaşıldı.
2025 Nisan ayında Marmara denizinde yaşanan 6,2 büyüklüğündeki deprem ve diğer irili ufaklı ana ve artçı depremlerin, özellikle İstanbul’da depreme hazırlık ve kentsel dönüşüm için yeniden tetikleyici olduğuna vurgu yapıldı. Rapora göre, yarısı bizden gibi kampanyalar ile İstanbul’da kentsel dönüşümün hızlanması beklentisi oluştu.
Raporda, kamu kesimi konut fiyatları ve konut kiralarındaki artışı sınırlamak için yeni sosyal konut projelerinin planlandığı bilgisine yer verildi. 2025 yılında 81 ilde 125 bin adet sosyal konut inşaatının hedeflendiği ve bu girişimin inşaat sektörünün büyümesini destekleyeceği belirtildi.
Son olarak rapora göre, finansal şoklar ile hane halkının güven ve beklentileri zayıflarken, enflasyon ve faiz oranları artışları da yenileme pazarında beklenen toparlanmanın ötelenmesine neden oldu.