Türkler yurtdışında emlak almak için yılda harcadığı tutarı artık ayda harcıyor

13.03.2024
A+
A-
Türkler yurtdışında emlak almak için yılda harcadığı tutarı artık ayda harcıyor

Türkiye’ye gayrimenkul odaklı yabancı döviz girişi Ocak 2024’te 100 milyon dolar azalışla 415 milyon dolara geriledi. Türklerin yurtdışı emlak yatırımları ise aynı dönemde yüzde 42 artışla 133 milyon dolara çıktı. Mars International’ın CEO’su Hakan Bucak, “Çok değil 10 yıl önceye baktığımızda Türkler yurtdışında emlak almak için yılda harcadığı tutarı artık ayda harcıyor.” dedi.

 

Türkiye’ye gayrimenkul odaklı yabancı döviz girişi 2024’te de düşüşünü sürdürüyor. Ocak 2023’te 514 milyon dolar olan gayrimenkul odaklı yabancı döviz girişi Ocak 2024’te 415 milyon dolara geriledi. Yüzde 21 gerileme yaşandı. 2023 toplamında da yüzde 45 azalışla 6,2 milyar dolardan 3,5 milyar dolara gerilemişti. Yine Merkez Bankası’nın yeni verilerine göre Türklerin yurt dışında yaptığı gayrimenkul yatırımları da artışını sürdürüyor. Nitekim Ocak 2024’te bir önceki yıl aynı döneme kıyasla yüzde 42 artışla 133 milyon dolara ulaştı. 2023 toplamında ise 163,7’lik artışla 2 milyar 86 milyon dolara yükselmişti. Türklerin yurtdışında emlak almak için 10 yıl önce harcadığı tutar 130 milyon dolardı. 22 kattan fazla artış yaşandığına dikkat çeken Mars International’ın CEO’su Hakan Bucak, “Çok değil 10 yıl önceye baktığımızda Türkler yurtdışında emlak almak için yılda harcadığı tutarı artık ayda harcıyor.” dedi.

 

 

REZERV PARA İLE YATIRIM İŞTAHI ARTIYOR

Özellikle rezerv para ile yatırım iştahının arttığına dikkat çeken Hakan Bucak, “Bunda bazı nedenlerin etkisi var. Nitekim konut politikaları fiyatların düşeceği algısını devam ettirirken ve yüzde 25 kira artış tavan kuralı, beklenen enflasyon Türklerin konut yatırım davranışlarını yurtdışına çekiyor. Yurtdışında özellikle mortgage oranlarının artması ile birlikte satışa talep azalınca kiraya talep artınca kira getiri oranları döviz bazında yüzde 6-15 arasına geldi. Buda aslında Türk yatırımcılar için önemli bir motivasyon oldu. Miami, Dubai, Montenegro, Londra gibi şehirlerde Türklerin gayrimenkul alımı skorboardlarda önemli sıralara yükseldi.” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.