Çin, ev kredilerinin ödenmesi için faizleri düşürüyor

24.02.2024
A+
A-
Çin, ev kredilerinin ödenmesi için faizleri düşürüyor

Çin’in ipotek faizleri için önemli bir gösterge olan beş yıllık kredi faiz oranı (LPR), art arda yedi ay sabit kaldıktan sonra geçen hafta beklenenden fazla 25 baz puan düşerek yüzde 3,95 seviyesine geldi.

Çin Halk Bankası’nın açıklamasına göre, bir yıllık LPR değişmeden yüzde 3,45’te kaldı. Bu ayarlama, ulusal ipotek oranının yüzde 3,75’e düşürülmesini tetikleyerek yeni ve mevcut borçluların faiz ödemelerini düşürüyor.

Analistler, bu hamlenin ipotek borçlularının faiz maliyetlerinden tasarruf edebileceğini, yatırım ve tüketimi teşvik edebileceğini ve emlak piyasasının sağlıklı gelişimini desteklemeye yardımcı olabileceğini söylüyor.

JLL Greater China’nın baş ekonomisti Bruce Pang, en son para politikası eylemlerini finansman maliyetlerini istikrarlı bir şekilde azaltmanın, yuanın döviz kurunu istikrara kavuşturmanın ve ekonomik toparlanma ile fonların atıl kalmasını önleme arasında bir denge kurmanın bir yolu olarak görüyor.

China Minsheng Bank analistleri Wen Bin ve Zhang Liyun, bir notta beklentileri aşan kesintinin talebi artıracağını, emlak piyasasını istikrara kavuşturacağını ve erken ipotek geri ödemesi dalgasını önleyeceğini belirtti. Bunu piyasa güveni açısından olumlu bir sinyal ve emlak sektörü için ‘yumuşak inişe’ doğru atılmış bir adım olarak görüyorlar. Ayrıca LPR’lerin düşürülmesinin piyasa güvenini artıracak daha olumlu para politikası sinyalleri de ortaya çıkarabileceğini eklediler.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.