İnsay Yapı YKB ihsan Çulhalık: İnşaat maliyeti kontrol altına alınırsa çarklar yeniden dönmeye başlayacak

14.12.2023
A+
A-
İnsay Yapı YKB ihsan Çulhalık: İnşaat maliyeti kontrol altına alınırsa çarklar yeniden dönmeye başlayacak

İnşaat sektöründeki maliyet artışının ekim ayında da sürdüğüne dikkat çeken İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, artan girdi maliyetleri ve yüksek enflasyonun, inşaat maliyet artışını tetiklediğini ifade etti.  

Talep ve istihdam gücüyle 200’den fazla alt sektörü besleyen inşaat sektörünün maliyet artışı sorununun büyümeye devam ettiğini söyleyen İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık, son resmi istatistiklere göre inşaat sektöründeki girdi maliyet artışının ekim ayında da sürdüğüne dikkat çekti. İnşaat sektöründe girdilerin büyük kısmının döviz bazlı olduğunu hatırlatan Çulhalık, buna yüksek enflasyonun da eklenmesiyle birlikte bir süredir pek çok sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de durgunluk yaşandığını kaydetti.

 

“Maliyet, yatırımı yavaşlatıyor”

İhsan Çulhalık konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “Artan girdi maliyetleri ve yüksek enflasyonun, inşaat maliyet artışının ekim ayında da sürmesine neden oldu. TÜİK geçtiğimiz günlerde inşaat maliyet endeksinin yıllık olarak yüzde 65,93, aylık olarak da yüzde 2,20 arttığını açıkladı. Üstelik uygulamada, maliyet rakamları açıklanın iki katından daha fazla seyrediyor. İnşaat maliyetlerindeki bu artışlar, konut fiyatları üzerinde baskı yaratıyor.

Konut üreticileri de yüksek maliyetlerden dolayı yatırımlarını yavaşlatıyor ya da hiç üretim yapmıyor. Çünkü; üretim yaptığında maliyeti konut fiyatına eklemesi gerekecek. Ancak bu kez de fiyatı iyice yükselen konutların satışı mümkün olamayacak. Konut sahibi olmak isteyenlerin eli iki şekilde bağlanmış durumda. Hem konut fiyatları alım gücüne göre çok yüksek seyrediyor, hem de konut almayı daha mümkün hale getirecek olan kredilere yüksek faiz nedeniyle ulaşılamıyor” diye konuştu.

“Öncelikli meselemiz yüksek maliyet”
İnşaat ve gayrimenkul sektörünün birçok sorunla mücadele ettiğini belirten İhsan Çulhalık, ancak acil olarak çözüm üretilmesi gereken öncelikli meselenin girdi maliyetleri olduğunu ifade etti. Maliyet ve dolayısıyla satışlardaki durgunluk konusunu her fırsatta dile getirdiklerini söyleyen Çulhalık, yetkililerden bu dengesiz ve zorlayıcı piyasa hareketlerinin düzelmesi için gereken çalışmaların yapılmasını talep ettiklerini dile getirdi.

İhsan Çulhalık “Ekonomik denge ve istikrar yeniden oluşturulmalı. Vatandaşın tekrar barınma ihtiyacını karşılayacak duruma gelmesi sağlanmalı. Aksi halde ekonomimiz ve sektörümüzün, girdiği darboğazdan çıkma süresi çok daha fazla uzayacaktır. Bu da toplumun her kesimini olumsuz şekilde etkilemeye devam edecektir. Biz diyoruz ki; inşaat ve gayrimenkul sektörü tekrar canlandırılırsa tüm piyasalar dengeye gelmeye başlayacak ve çarkların dönmesi mümkün olacaktır” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.