Uçay Mühendislik Halka Arz İle Yatırımlarını Fonlayacak

10.01.2026
A+
A-
Uçay Mühendislik Halka Arz İle Yatırımlarını Fonlayacak

Üçay Mühendislik Enerji ve İklimlendirme Teknolojileri A.Ş., 14-15-16 Ocak 2026 tarihlerinde UCAYM koduyla “Sabit Fiyatla Talep Toplama” yöntemiyle halka arz olacak. Halka arzda pay başına satış fiyatı 18 TL olarak belirlenirken, halka arz büyüklüğü 1,08 milyar TL olacak. Üçay Mühendislik İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Turan Şakacı, halka arzın sürdürülebilir büyüme hedefi kapsamında stratejik bir adım olduğunu belirterek, “Üçay Mühendislik olarak yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında öncü bir konumda olmayı istiyoruz. Halka arzdan elde edeceğimiz gelir ile yeni yatırımları fonlayarak hem finansal performansımızı pekiştirmeyi hem de yatırımcılarımıza artı değer sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.

Enerji, elektromekanik, iklimlendirme ve e-mobilite alanındaki faaliyetleriyle döngüsel ekonomiye katkı sağlayan Üçay Mühendislik’in halka arzı, Kuveyt Türk Yatırım liderliğinde gerçekleşecek. Satışa sunulan toplam 60 milyon TL nominal değerli pay ile halka açıklık oranı yüzde 26,67 olarak belirlendi.

Şirketin CEO’su Turan Şakacı, halka arzın sürdürülebilir büyüme yolunda önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, “Yenilenebilir enerji ve elektrikli araç teknolojilerine odaklanarak çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği temel alan bir büyüme stratejisi izliyoruz. Karbon nötr hedefimiz doğrultusunda çevre dostu çözümler sunmayı, elektrikli araç yatırımlarını artırmayı ve toplumsal fayda sağlayan projelerle hem çevresel hem de finansal değer yaratmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Şakacı, halka arz gelirlerinin kullanımına ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Fonun yüzde 40-50’sini güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlarında, yüzde 5-10’unu elektrikli araç şarj istasyonu ağları kurulumunda, yüzde 10-15’ini ise şube ağımızın genişletilmesinde kullanmayı hedefliyoruz. Gelirin yüzde 30-40’ını ise organizasyonel verimliliğin artırılması ve sürdürülebilirliğe yönelik yatırımlarda değerlendirmeyi planlıyoruz.” Ayrıca, kendi güneş enerji santrallerini kurmayı ve mevcut lisanslı ya da lisanssız GES tesislerini satın almayı planladıklarını, Türkiye genelinde büyüme stratejisi kapsamında önümüzdeki dönemde 15 şube açmayı hedeflediklerini ifade etti.

Bağlı ortaklığı Elaris aracılığıyla elektrikli araç şarj ağını genişletmeyi amaçlayan şirket, operasyonel giderleri azaltmak ve sürdürülebilirliği artırmak amacıyla araç filolarını elektrikliye dönüştürme, yapay zekâ destekli akıllı depolar kurma ve öz tüketim için GES tesisleri inşa etme planlarına da sahip.

Üçay Mühendislik’in finansal performansıyla ilgili bilgi veren Şakacı, “Grubumuzun 2022 yılında 702.293.596 TL olan özkaynakları, 30 Eylül 2025 itibarıyla 1.002.754.129 TL’ye ulaştı. Özkaynak artışı yüzde 42,8 oranında gerçekleşti. Aynı dönemde hasılatımız 1.939.082.893 TL, brüt kârımız ise 445.558.495 TL oldu. Halka arzdan elde edeceğimiz gelir ile yeni yatırımları fonlayarak hem finansal performansımızı pekiştirmeyi hem de yatırımcılarımıza artı değer sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.

Üçay Mühendislik hakkında:

2000 yılında kurulan Üçay Mühendislik Enerji ve İklimlendirme Teknolojileri A.Ş., enerji tasarrufu ve sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda iklimlendirme, elektrik, mekanik, güneş enerjisi sistemleri (GES) ve elektrikli araç şarj hizmetleri alanlarında faaliyet gösteriyor. Bağlı ortaklığı Elaris ile elektrikli araç şarj ağı işletmeciliği ve elektrikli şarj istasyonu satışı hizmeti sunuyor. Merkezi İstanbul olan şirket, Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde toplam 22 ilde, 30’un üzerinde şube, depo ve showroom ile faaliyetlerini sürdürüyor. Kurulduğu günden bu yana 2 milyondan fazla bireysel ve kurumsal müşteriye mühendislik hizmeti sağlayan Üçay Mühendislik, gelişmiş ERP altyapısı ve entegre çalışan şubeleri sayesinde yılda ortalama 30.000 müşteriye hızlı, güvenilir ve kesintisiz hizmet sunuyor.

Yasal uyarı kapsamında, yatırımcıların sermaye piyasası araçlarına ilişkin kararlarını onaylı izahname ve ekleri ile Tasarruf Sahiplerine Satış Duyurusu’nu inceleyerek vermeleri gerektiği duyuruldu.