10. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri üçüncüleri Ezgi Avcı ve Melih Alkan

23.02.2024
A+
A-
10. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri üçüncüleri Ezgi Avcı ve Melih Alkan

Yurtbay Seramik tarafından genç tasarımcı ve mimarların desteklenmesi amacı ile düzenlenen Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması’nın bu sene 11.si düzenleniyor. Türkiye ve KKTC’den genç tasarımcıların başvurabildiği ve genç tasarımcılar arasında büyük ilgi uyandıran Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması’nda, 2023 senesinde “Müphem” isimli çalışmalarıyla 3.lük ödülünü kazanan Ezgi Avcı ve Melih Alkan, Yurtbay Seramik YouTube kanalında yayınlanan video ile yarışma deneyimlerini ve tasarım süreçlerini yeni katılımcılarla paylaşıyorlar.

 

Yurtbay Seramik tarafından bu sene 11.si düzenlenen ve ana teması “Rutinler ve İzleri” olarak belirlenen Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması, Türkiye ve KKTC’den pek çok genç tasarımcının başvurularını almaya devam ediyor. “Rutinler heyecan verici bir tasarımın ilham kaynağı olabilir mi?” sorusunu sorarak genç tasarımcıları “gündelik olanın gücünü kullanmaya” teşvik eden yarışmaya başvurular, 15 Mart 2024 tarihine kadar devam ediyor.

 

Geçen sene “Boz Yap, Boz Yapma” temasıyla gerçekleşen 10. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması’nın üçüncüleri Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık yüksek lisans öğrencisi Ezgi Avcı ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi öğrencisi Melih Alkan, Yurtbay Seramik YouTube hesabında paylaşılan video ile Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması’nın kendileri için önemini ve kendi yarışma yolculuklarını genç tasarımcılarla paylaştılar.

 

Tasarımda “belirsizlik ve sonsuzluk” temaları kullanıldı

10. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri Yarışması duyurusuna Instagram üzerinden ulaştıklarını ve aslında uzun zamandır katılmak istediklerini belirten Avcı ve Alkan, “belirsizlik ve sonsuzluk” temalarını vurgulayan “Müphem” isimli tasarımlarında, benzersiz birleşimlere olanak veren ve metaevrenlerin sonsuz potansiyelini sorgulayarak sınırları zorlayan bir bakış açısı yaratmaya çalıştıklarını ifade ediyorlar.

 

“Metaverse, uzay ve sonsuz döngü” gibi kelimelerin yer aldığı çalışma portföyünün kendilerini çok heyecanlandırdığını ifade eden Melih Alkan, ünlü mimar Frank Gehry’nin “mimarlık, zamansızlığı özlemelidir,” sözünü temel alarak metaverse dünyasının ne kadar yakında olduğunu anladıklarını ve çalışmalarını buna göre inşa ettiklerini söylüyor.

 

Seramiği, yeni ve dijital dünyaya uyarlama yolculuğu

Beyin fırtınası yaparken birbirini tekrarlamayan, kesintisiz bir örüntü oluşturabilecek form ve desenin ne olması gerektiği konusunda pek çok denemeler yaptıklarını belirten Ezgi Avcı ve Melih Alkan,   tasarımlarını dayandırdıkları “altıgen” fikrinin, her seferinde farklı bir şekilde oluşturulabilecek ve hiçbir zaman birbirine benzemeyecek bir odak noktası oluşturduğunun altını çiziyorlar. “Bu tasarım, altıgen şeklinin sonsuz türevlerini kullanarak metaverse evreninde seramiğin sınırlarını zorlamamızı sağladı. Her altıgen, birbirinden farklı; her biri benzersiz,” şeklinde çalışmalarını özetleyen Ezgi Avcı’ya ekleme yapan Melih Alkan ise, “Artık dünya, sanala, yani dijital bir dünyaya eviriliyor. Bu düşünceyle seramiği nasıl bu evrene uyarlayabileceğimize baktık. Altıgen kullanarak seramiği sınırları olmayan bir tasarım içerisinde, kendi evrenini yaratabilmesini sağladık,” ifadelerini kullanıyor.

 

Tasarımda dört farklı üretim parçası ve bu parçaların döndürülerek birbirini tamamlamasını sağlayan örüntü dizileri ile belirsizlik üzerine kurulu bir oyun alanı oluşturmayı hedeflediklerini belirten Aşık ve Alkan, bu tasarım sürecini kendileri için bir “yolculuk” olarak nitelendiriyorlar. “Zeki Yurtbay Tasarım yarışmasında derece elde etmek, bizi gelecekteki hedeflerimize ulaştırmak için fazlasıyla motive etti ve bu uzun soluklu süreçte bizler için güzel bir adım oluşturdu,” cümleleriyle bu yarışmanın kendileri için anlamını vurgulayan Ezgi Aşık ve Melih Alkan, tasarımlarıyla sınırları zorlayan sanat eserleri yaratmaya devam edeceklerinin de altını çiziyorlar.

 

Yurtbay Seramik’in en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri

Yurtbay Şirketler Grubu Kurucusu Zeki Yurtbay tarafından “Gençler hayal etsinler, hayal çok güzel bir şeydir. Gerçekleştirilebilir olan hayaller kursunlar. Onları gerçekleştirmek için çalışsınlar. O hayaller gerçekleştikçe, daha da büyür.” ifadeleriyle temelleri atılan yarışma, Yurtbay Seramik’in en önemli ve sürdürülebilir sosyal sorumluluk projeleri arasında yer alıyor.

 

Bu sene 11’si düzenlenecek olan yarışmaya Türkiye ve KKTC’deki üniversitelerin tasarım bölümlerine bağlı mimarlık, güzel sanatlar, görsel sanatlar ve görsel iletişim tasarımı, sanat ve tasarım ile mühendislik fakültelerine bağlı mimarlık ve tasarım disiplinlerini kapsayan bölümlerin ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri ekip olarak ya da bireysel başvuru yapabiliyor.  11. Zeki Yurtbay Tasarım Ödülleri jürisinde bu yıl, Dr. Bilge Bal (Mimar, Akademisyen), Prof. Dr. Ece Ceylan Baba (Mimar / Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı, Mimarlık Bölüm Başkanı), İnci Eviner (Sanatçı), Ahmet Burçin Gürbüz (Atlas Space Kurucusu, CEO) ve Prof. Dr. Sevim Çizer (İzmir Ekonomi Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi) yer alıyor.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.