Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı İstanbul’da başladı

06.12.2023
A+
A-
Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı İstanbul’da başladı

Global halı sektörüne yön veren CFE 2023-Carpet & Flooring Expo İstanbul’da başladı. 5-8 Aralık 2023 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını bu yıl ilk kez açan fuar, Tüyap Fuarcılık Grubu tarafından İstanbul Halı İhracatçıları Birliği ve Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği iş birliği ile düzenleniyor.  

 

İstanbul Fuar Merkezi’ndeki açılış törenine; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul Valisi Davut Gül, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Halı İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hayri Diler, Türkiye İhracatçılar Meclisi Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş Genel Müdürü İlhan Ersözlü ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

 

 

Carpet & Flooring Expo-Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen törenle açıldı. Dört gün boyunca sektör profesyonellerini, tasarımcıları ve alıcıları bir araya getirecek olan fuar, uluslararası iş birliklerine de fırsat sunuyor.

Halı ihracatı için dönüm noktası olacak

Fuar açılışına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, halıcılığın hem kültürel bir miras olduğuna hem de ekonomik anlamda ülkemize önemli katkılar sağladığına vurgu yaparak “Halıcılık sektörü son yıllarda endüstriyel anlamda ciddi ilerlemeler kaydetti. Fuara 400’den fazla firmamız katılıyor. 100’den fazla ülkeden ziyaretçi bekleniyor. Fuar vesilesiyle halıcılık sektörümüzün Türkiye yüzyılına yeni atılımlar yapmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ise ‘Burada Anadolu’nun kalbine, gönlüne dokunma var. Asrın felaketinden çıktık hiç durmadılar, hep gaza bastılar. Türkiye Yüzyılı Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, yeni yüzyıl istihdamın, yatırımın, ihracatın, halının ve halıcıların yüzyılı olacaktır.’ ifadelerini kullandı.

İstanbul Halı İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hayri DİLER, açılışta yaptığı konuşmada, fuarın ülkemizin halı ihracatı için bir dönüm noktasına şahitlik ettiğini belirterek, “Bugün burada bulunan her bir katılımcı, bu köprüyü daha da güçlendirmek ve global pazarda Türk halısını daha geniş kitlelere tanıtmak için bir araya gelmiştir. Bu fuar, sektör profesyonellerini, tasarımcıları ve alıcıları bir araya getirerek uluslararası iş birliklerini teşvik etmektedir.” dedi.

Halı sektörü 300 bin kişi istihdam ediyor

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Zeynal Abidin Kaplan ise Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına halı sektörü olarak yeniliklerle girdiklerini söyledi. Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı’nın makine halısında üretim lideri olan Türkiye’nin aynı zamanda halı ticaret merkezi olma yolundaki en önemli adımı olarak ekonomi tarihine geçeceğini belirtti.

5 yıl içinde dünyanın en büyük fuarı olmaya aday

Tüyap Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü de fuarın 5 yıllık süre içinde dünyanın kendi sektöründeki en büyük fuarı olmaya aday olduğunu söyledi. Anadolu’nun dokuma kültürünü ve dokuma tekniklerini ziyaretçilerimiz ile buluşturmak için çeşitli atölyeler kurduklarını belirten Ersözlü, “Halı ve zemin kaplamaları sektörü her geçen gün ihracat gerçekleştirdiği ülke sayısını artırıyor. Dünyadaki halı ihracatının yüzde 17’sini biz yapıyoruz. Türkiye’nin lider sektörlerinden biri olan halıcılığı, tüm dünyaya tanıtacağız” diye konuştu.

Türk halısında 2024 trendleri kavram renk ve materyal örnekleri bu alanda ziyaretçilerle buluşacağı fuarda, el yapımı halı ve kilimler, makine yapımı halı, kilim ve paspaslar, seccade çeşitleri, tekstil zemin kaplamaları, duvardan duvara, lifler, iplikler ve tekstiller, tekstil makine ve aksesuarları, temizlik ve uygulama teknolojileri sergileniyor.

Ayrıca etkinlik programı kapsamında; dünyanın en tanınmış trend yorumcularından Lidewij Edelkoort “2025 Ev ve İç Mekan Trendleri”, Phil Pond “Halı ve Zemin Kaplamalarında Gelecek Trendleri”, Dokuma Sanatçısı Fırat Neziroğlu “Sürdürülebilir Dokuma Teknikleri” ve Girişimci Özgecan Üstgül de “Yapay Zeka ile Halı Deseni Tasarlama” konularında birer konuşma yapacaklar.

400’e yakın firma ve temsilcisi katılıyor

Fuara ağırlıklı olarak Amerika, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’dan 50’sı yurt dışından olmak üzere 400’e yakın firma ve temsilcisi katılıyor. Özellikle Amerika ve Avrupa başta olmak üzere Kuzey Afrika, İskandinavya bölgelerinden yüksek sayıda ziyaretçi bekleniyor.

Halı sektörü için önemli olan ülkelerden ise Özbekistan, Azerbaycan, Çin, Hindistan, Birleşik Krallık, Rusya, Endonezya, Mısır, Ürdün, Ukrayna, Almanya ve İran fuarın katılımcı ülkeleri arasında yerini aldı. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.