Ticaret Bakanlığı EİDS İle Gayrimenkulde Sahte İlanı Önleyecek
Ticaret Bakanlığı’nın Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), gayrimenkul sektöründe sahte ve suni ilan sorununu çözmeyi hedefliyor. Bakanlığın yayımladığı genelgeye göre, seri ilan sitelerinde yayımlanan tüm satılık taşınmaz ilanlarının 1 Şubat 2026 itibarıyla EİDS ile doğrulanması zorunlu olacak.
Bu düzenleme kapsamında, satılık konut ve arsa ilanları mülk sahibi veya yetkilendirilmiş kişi tarafından doğrulanmadan yayımlanamayacak. Böylece piyasada fiyat algısını olumsuz etkileyen sahte, mükerrer ve manipülatif ilanların önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Ankara merkezli Gayrimenkul PR firması, uygulamanın konut piyasasında yapay balonun patlamasına yol açacağını belirtiyor. Firma, sahte ilanların engellenmesiyle gayrimenkul piyasasının gerçek arz-talep dengesiyle çalışacağını ifade ediyor. Daha önce otomobil piyasasında benzer bir yöntem uygulanmış ve yapay fiyat balonu kısa sürede sona ermişti.
Gayrimenkul PR, piyasada varmış gibi görünen ancak satışa uygun olmayan ilanların EİDS ile ortadan kalkacağını ve bu düzenlemenin orta vadede konut fiyatlarını dengeleyerek yatırımcı ve alıcılar için daha şeffaf bir piyasa oluşturacağını vurguluyor.
Yeni sistemle birlikte;
– Gerçek gayrimenkuller ve doğru fiyatlar ön plana çıkacak,
– Fiyat karşılaştırmaları sağlıklı yapılabilecek,
– Alıcı güveni yeniden tesis edilecek,
– Nitelikli emlak ofisleri piyasada varlığını sürdürecek.
Ankara’da yaklaşık 8.500 olan emlak ofis sayısının ise ortalama %40 oranında azalma göstermesi bekleniyor.