Elektrikli ısıtıcı alırken bunlara dikkat

31.01.2024
A+
A-
Elektrikli ısıtıcı alırken bunlara dikkat

Kışın en pratik ve en ekonomik ısıtma yöntemi denildiğinde kuşkusuz ilk akla gelen ürün “elektrikli ısıtıcı”lar oluyor. Ancak her elektrikli ısıtıcı beklentileri karşılamıyor.

Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, elektrikli ısıtıcı seçiminde göz önünde bulundurulması gereken kriterleri paylaştı. İşte detaylar…

Kış aylarında ısıtma amacıyla; cafe ve restoranlarda, spor salonlarında, fuar alanlarında, atölyelerde, depolarda, camilerde, endüstriyel tesislerde ve evlerin; teras, balkon ve bahçelerinde kullanılan elektrikli ısıtıcılar, en ekonomik ve en pratik ısıtma sistemi olarak değerlendiriliyor. Ancak piyasadaki her ısıtıcı, konfor ve tasarruf kriterlerini karşılamıyor. Peki, cihaz seçiminde yanılmamak için hangi kriterlere dikkat etmek gerekiyor?

Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, elektrikli ısıtıcı seçiminde göz önünde bulundurulması gereken kriterleri paylaştı:

“Elektrikli ısıtıcılar ile ısıtmada konfor ve tasarruf kriterlerini sağlayabilmek için cihazın sahip olduğu özelliklere dikkat etmek gerekiyor.

Yüksek yoğunluklu halojen ampul, cihaz verimini yüzde 40 artırıyor

Öncelikle verimli ısıtma için cihaz, yüksek yoğunluklu bir halojen ampule sahip olmalı. Bu özellik elektrikli ısıtıcının standart rezistanslı elektrikli ısıtıcılara göre yüzde 40 daha verimli bir ısıtma yapmasını sağlıyor. Çünkü halojen ampul, harcadığı elektrik enerjisinin yüzde 99′nu ısıya dönüştürüyor, çalıştırıldığı andan itibaren ampulün flaması 2250°C sıcaklığa ulaştığı için anında ve etkin ısıtma sağlıyor. Ancak piyasadaki standart rezistanslı cihazların iç sıcaklığı 1400°C civarında oluyor.

Kısa dalga ışınım yapan ısıtıcılar tercih edilmeli

Yüksek sıcaklıktaki cihazların yaptığı ışınım “kısa dalga” olarak adlandırılırken, piyasadaki cihazların yaptıkları ışınım “orta veya uzun dalga” olarak adlandırılıyor. Kısa dalga ışınım yapan cihazların ışın iletme kabiliyeti, orta ve uzun dalgalı ışınım yapan cihazlara göre çok daha yüksek oluyor. Bu sayede daha düşük kapasiteli ısıtıcı ile daha az enerji harcayarak daha etkili ısıtma sağlanıyor. Laboratuvar çalışmaları da gösteriyor ki kısa dalga ışın yayan bir ısıtıcıdan çıkan ışınların yüzde 85’i karşı yüzeye ulaşırken, orta dalga ısıtıcıların yüzde 60’ı, uzun dalga ısıtıcıların ise ancak yüzde 40’ı karşı yüzeye ulaşabiliyor. Dolayısıyla infrared verimlilik açısından kısa dalga ürünler yüzde 40 daha fazla verim sağlayarak elektrik giderlerinden tasarruf sağlıyor. Ancak piyasadaki cihazlarda sıkça rastlanan rezistans ve quartz tüp kombinasyonu ile yüksek sıcaklıklara ulaşmak ve tasarruf sağlamak mümkün olmuyor. Rezistans ve quartz kombinasyonu, flama sıcaklığı 1400°C seviyesinde olan ve orta dalga ışınım yayan ürünler için uygun oluyor. Bu nedenle yüksek verim için halojen dolgu gazı içeren ampul teknolojisinin kullanıldığı kısa dalga ışınım yayan cihazları tercih etmek gerekiyor.

IP55 su sınıfı koruması özelliği

Cihaz seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer kriter ise IP55 su sınıfı koruması özelliği olmalı. Isıtıcıların dış hava şartlarından etkilenmeden hatta yağmur altında bile sorunsuzca çalışabilmesi için gerekli konfor şartlarını rahatlıkla sağlayabilmeleri gerekiyor.

Kademeli ısıtma fonksiyonu

Cihazın dimmer devresi sayesinde konfor şartlarına göre ayarlanabilen kademeli ısıtma fonksiyonuna sahip olması da hem konfor hem de tasarruf için kritik önem taşıyor

Çukurova Isı olarak, Goldsun markası ile ürettiğimiz elektrikli ısıtıcılarımızla tüm bu özellikleri karşılıyoruz. Ayrıca işletmelere ve endüstriyel tesislere, projelendirmeden devreye alma sürecine kadar oldukça kapsamlı mühendislik hizmeti sunuyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.