Geleceğin ürünü olan ısı pompasının çalışma prensibi

07.12.2023
A+
A-
Geleceğin ürünü olan ısı pompasının çalışma prensibi

Çevre dostu iklimlendirme çözümü sunan ve geleceğin ürünü olarak gösterilen ısı pompası; ısıtma, soğutma ve sıcak su kullanımını tek bir cihazda sunarak diğer ısı kaynaklarına göre yüksek enerji tasarrufu ve verimliliği sağlıyor. Transfer ettiği enerjiyi sadece havadan değil toprak ve su gibi farklı ortamlardan da sağlayabilen ısı pompaları, ev ve işyeri gibi pek çok farklı mekânda kullanılabiliyor. 

Doğada uygun koşullarda bulunan ve yüksek enerjiye sahip her kaynaktan ısı üretilebiliyor. Doğada yüksek hacim ve düşük sıcaklıkta bulunan enerji kaynaklarından, daha yüksek sıcaklıkta bulunan ortamlara ısı geçişi sağlanabilen cihazlara ise ısı pompası adı veriliyor.

Isı Pompası seçimi maliyete göre yapılıyor 

Kullanılan enerji kaynaklarına göre 3’e ayrılan ısı pompaları, hava, su ve toprak bileşenleri ile çalışıyor. Bu bileşenler sayesinde çevreden ısının alınması, ısı pompasının evaporatöründe gerçekleşiyor. Burada soğutucu sıvı sıfırın altındaki sıcaklıklarda buharlaşarak enerji kazanıyor. Ardından gaz halindeki soğutucu sıvı kompresörde sıkıştırılıp, bu sıkışma sırasında basınç ve sıcaklık artırılıyor. Sonraki aşamada ise kapalı devre içerisinde soğutucu, sıvılaştırıcı üzerinde dolaşarak ısıtma sistemi sıvısını ısıtıyor. Soğutma işlemi sayesinde, soğutucu sıvı tekrar likit konuma dönüşüyor. Sonuç olarak evaporatörden geçen soğutucu sıvının basıncı ve sıcaklık derecesi düşerek tekrar çevreden ısı soğutacak duruma geliyor ve ısı pompası çalışmaya başlıyor.

Kaynak türlerine göre uygulama koşulları ve maliyetleri yüksek olan ısı pompaları, her proje için bulunduğu koşullara bakılarak değerlendiriliyor ve yatırım maliyetleri hesaplanıyor. Hava kaynaklı ısı pompaları maliyetinin daha düşük olması sebebiyle ülkemizde yaygın olarak kullanılıyor. Su ve toprak kaynaklı ısı pompaları ise, yatırım maliyetlerinin yüksek olması, uygulama alanlarındaki kısıtlama ve zorlu şartlar sebebiyle tercih edilmiyor.

Hava kaynaklı ısı pompası dört mevsim kullanılabiliyor 

Ev, işyeri ve tüm yaşam alanları için ısıtma, soğutma, sıcak su ihtiyaçlarından birini veya birkaçını yüksek enerji verimliliği ile sağlayabilen hava kaynaklı ısı pompaları, düşük sıcaklıklar için daha yüksek verime sahip, gelişen teknolojisi ile yüksek sıcaklık ihtiyaçlarına da çözüm sağlayabilen bir ürün olarak biliniyor. İç ve dış ünite veya sadece tek bir modülden oluşabilen hava kaynaklı ısı pompaları, evlerde uygulanmak istenilen tüm alanlarda montaj seçenekleri ile uyum sağlayabiliyor.

İçerisinde bulunan soğutucu akışkan sayesinde, dış ortam ile iç ortam arasında ısı geçişini sağlayan hava kaynaklı ısı pompası, herhangi bir fosil yakıta ihtiyaç duymadan, elektrik kaynağının olduğu her yere kurulabiliyor. Tersiniz çalışma prensibine sahip olan hava akımlı ısı pompaları kış mevsiminde ısıtma ihtiyacı sağlarken, yaz mevsimi için soğutma ihtiyacını karşılayabiliyor. Bu özelliğinden dolayı 4 mevsim kullanabilen cihaz, yüksek enerji tasarrufu da sağlıyor. Isıtma, soğutma, sıcak su ihtiyaçlarına cevap verebilen ürün, güneş enerjisi veya farklı sistemler ile bütünleşmiş olarak da çalışabiliyor. Ayrıca uzaktan kontrol ve bina otomasyon sistemlerine bağlantı opsiyonları ile daha konforlu kullanım kolaylığı sağlıyor.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.