Asrın felaketi konut sektörünü kökten değiştirdi

06.02.2024
A+
A-
Asrın felaketi konut sektörünü kökten değiştirdi

6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde, aynı gün saat 13.24’te ise 7,6 büyüklüğünde yaşanan depremler 1939 Erzincan depreminden sonra Türkiye’de yaşanan en büyük deprem olarak kayda geçti. Asrın felaketi olarak anılan ve 11 şehrin yıkılmasına neden olan depremden sonra yüz binlerce insan evsiz kalırken bir o kadar insan da farklı şehirlere taşınmak zorunda kaldı. Bu durum konut piyasasında da birçok şeyi değiştirdi.  Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “6 Şubat depremi Türkiye’de unutulmuş olan 17 Ağustos depreminden sonra büyük bir farkındalık yarattı binalarımızın İstanbul’da özellikle kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini bir kez daha bize gösterdi kötü bir şekilde. Artık belediyeler ve devletimiz bu konuya çok sıkı bir şekilde el attı ve anayasada yapılması gereken değişiklikleri yaptı engelleri kaldırdı yeni dönemde bu binalar malikler tarafından istense de istenmese de yıkılıp yeniden yapılacak” dedi.

“DEPREMDEN SONRA KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZ KAZANDI”

Kentsel dönüşüm, özellikle büyük şehirlerde eski binaların yoğunlukta olduğu bölgelerde önemli gündem maddesi. Kentsel dönüşüm projelerinin önemi, deprem bölgesi kuşağında yer alan Türkiye için her geçen gün artmaya devam etmekte. Dönüşümün öneminden bahseden Özlü, “Binaların yıkılıp yeniden yapılması, tabii ki bu durum bazı kişilere belli ölçülerde mağdur ediyor gibi gözükse bile sonuç olarak herkes için kesinlikle en iyisi olacak. Fiyatlamalar ise tabii ki talep arttığı için ve arz az olduğu için artacak bir dönem daha ama sonuç olarak artık inşaat firmaları da bu arzı belediyelerde devletimiz de arttırıyor” diye konuştu.

“ARSAYA TALEP ARTTI”

Türkiye’yi hüzne boğan Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan depremleriyle konut alıcılarının yüksek kat talebi yerini, az katlıya bıraktı. Bütçelerine göre arsa, arazi talepleri de bir diğer seçenek. Depremin arsa satışlarına etkisi olduğunu belirten Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “Çünkü ev alacak bütçesi olmayanlar arsa yatırımına yöneldi ayrıca yüksek katlarda oturmak istemeyenler de bir arsa alıp üzerine prefabrik bir yapı koyup yaşamaya başladı” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.