DOSİDER ‘Gelecek Vizyonu, Strateji ve Eylem Planı’nı açıkladı

08.12.2023
A+
A-
DOSİDER ‘Gelecek Vizyonu, Strateji ve Eylem Planı’nı açıkladı

Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) 7 Aralık’ta kuruluşunun 30’uncu yılını İstanbul’da düzenlediği zirvede kutladı. 30 üyesiyle Türkiye’de ısıtma sistemleri sektörünün yüzde 95’ini temsil eden DOSİDER, zirvede ”Gelecek Vizyonu, Strateji ve Eylem Planı” başlığı altındaki yeni strateji belgesini kamuoyu ile paylaştı.

DOSİDER iklim ve enerji krizindeki gelişmeleri dikkate alan yeni vizyonunda derneğin gelecek stratejisi doğal gazın yanında, yenilenebilir ve temiz enerjiler ekseninde şekilleniyor. DOSİDER Başkanı Ekrem Erkut ” Son 10 yılda dünya tarihinin en sıcak 8 yılını yaşadık, ülkemizde her yıl 100’den fazla sel vakasını gerçekleşmekte. Son yaşanan orman yangınları 12 yılın ortalamasından 8 kat daha fazla. Dünyadaki birincil enerji kaynaklarının yüzde 80’i fosil yakıtlardan oluşuyor. Sera gazı etkisi gibi hususlar yoğun şekilde gelişmiş ülkelerin gündeminde. Küresel sıcaklık artışında 1,5 dereceyi geçmemek için pek çok anlaşma yapılıyor. İklim ve enerji krizinin sonuçları çok ağır. Üyelerimiz ile ‘Çevre Dostu Sağlıklı İklimlendirme Çözümleri’ için ulusal ve uluslararası pek çok proje takip etmekteyiz. Ancak bu geçişte doğal gaz başta olmak üzere hızlı bir terk söz konusu değil, hibrit çözümlere yönelik ürün ve hizmetler sunulmaya artarak devam edecek ” dedi.

Türkiye Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) 30. kuruluş yıl dönümünü kutluyor. DOSİDER Başkanı Ekrem Erkut’un ev sahipliğinde İstanbul Marriott Hotel’de düzenlenen 30’uncu yıl buluşmasına ısıtma sistemleri sektörünün üyelerinin yanısıra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Avni Dilber, GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan ve sektör paydaşları katıldı.

30. yıl buluşmasının açılış konuşmasını yapan DOSİDER Başkanı Ekrem Erkut, 1993 yılında kurulan derneğin doğal gazlı cihazların güvenli ve verimli kullanımı, kullanıcı memnuniyetinin sağlanması ve sektörün gelişimine katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, aradan geçen 30 yılda sektörün büyük başarılara imza attığını söyledi. Erkut ‘Bünyemizde bulunan üye firmalarımızın çoğu doğal gaz ile tanıştığımız yıllarda sadece ithalat yaparken, bugün çoğunluğu ülkemizde üretim yapmakta ve sadece iç piyasaya ürün vermekle kalmayıp, aynı zamanda ülkemiz ihracatına ciddi katkılar sağlamakta. Artık Türkiye Avrupa’nın kombi ve panel radyatör üretim üssüdür. Dünya iklimlendirme pazarı geçtiğimiz dört yıllık periyotta yüzde 13,95 büyüyerek 580 milyar dolara ulaştı. Türk iklimlendirme sektörü ise bu periyotta yüzde 45’lik büyüme gösterdi. Isıtma sistem ve ekipmanlarında dünya yüzde 15,08 büyürken biz yüzde 23,3 büyüdük. 2023 yılının en az yüzde 10’luk bir iç pazar büyümesi ile kapatacağız. Yaklaşık 1. 2 milyar dolara yaklaşan ihracatımızın tamamına yakınını üyelerimiz gerçekleştirmektedir” dedi.

Gelecek Vizyonu, Strateji ve Eylem Planı

Isıtma sistemleri sektörünün yeni teknolojiler, yaygınlaşan doğal gaz kullanımı, dünyadaki enerji krizleri, yenilenebilir enerji kaynakları, AB yeşil mutabakatı, gaz yakıcı cihazlarda hidrojen kullanımı, ısı pompaları, hibrit sistemler, değişen regülasyon ve yasalar gibi çok sayıda gelişme ile karşı karşıya olduğunu belirten Ekrem Erkut, geleceğe hazırlanmak için DOSİDER olarak ”Gelecek Vizyonu, Strateji ve Eylem Planı”nı hazırladıkları ve bu stratejinin sektör için bir yol haritası olacağını ifade etti. Erkut ”Son 10 yılda dünya tarihinin en sıcak 8 yılını yaşadık, ülkemizde her yıl 100’den fazla sel vakası gerçekleşmekte. Son yaşanan orman yangınları 12 yılın ortalamasından 8 kat daha fazla. Dünyadaki birincil enerji kaynaklarının yüzde 80’i fosil yakıtlardan oluşuyor. Sera gazı etkisi gibi hususlar yoğun şekilde gelişmiş ülkelerin gündeminde. Küresel sıcaklık artışında 1,5 dereceyi geçmemek için pek çok anlaşma yapılıyor. İklim ve enerji krizinin sonuçları çok ağır. Üyelerimiz ile ‘Çevre Dostu Sağlıklı İklimlendirme Çözümleri’ için pek ulusal ve uluslararası pek çok proje takip etmekteyiz. Ancak bu geçişte doğal gaz başta olmak üzere hızlı bir terk söz konusu değil, hibrit çözümlere yönelik ürün ve hizmetler sunulmaya artarak devam edecek. İşte bu süreç içinde hazırladığımız strateji ve eylem planı bizi geleceğe taşıyacak. Yeni vizyonumuzla birlikte derneğimizin gelecek stratejisini doğal gazın yanında, yenilenebilir ve temiz enerjiler ekseninde ve kapsayıcılığında oluşturduk.” dedi.

Sürdürülebilirlik ve enerji güvenliği geleceği şekillendirecek

DOSİDER Başkanı Ekrem Erkut, Türkiye’de doğal gaz arz güvenliği ile ilgili alınan önlemler sebebi ile doğalgazın uzun yıllar önemini sürdürmeye devam edeceğine dikkat çekerek, yeşil mutabakat ve sürdürülebilirlik konularının her geçen gün daha çok önem kazanacağını ifade etti. Erkut ”Hibrit (Doğalgaz+Elektrik) sistemlerinin önemi artacak. DOSİDER üyeleri 13 ayrı AR-GE merkezine sahip. Bu merkezlerde yüksek verimli ve çevre dostu çözümler geliştiriliyor, alternatif enerjiler üzerinde çalışmalar yapıyor.” dedi.

200 binin üzerinde istihdam

Erkut konuşmasını şöyle sürdürdü:

Sektörümüz 20 bin kişiye direk, 6 bin üzerinde iş ortağıyla da 200 bin kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye’de doğal gazın kullanılabildiği nokta sayısı arttıkça, abone sayısı da artmakta. Bununla birlikte doğal gaz tüketimi de artış göstermekte. Bu da, piyasaya sunulan ürün sayısını ve çeşitliliğini, ilk seferde doğru hizmetin sunulması ihtiyacını artırmaktadır. Dolayısıyla, tüm rakamların hızla büyüdüğünü görebiliyoruz. Hal böyle olunca, ISITMA cihaz, sistem ve ekipmanların üreticileri olarak bizler, hızla değişen ve gelişen ISITMA ve Doğal Gaz sektöründe dünyayla tam entegrasyon halinde büyümeye ve gelişmeye devam ediyoruz.

Öyle ki, bu sektörde ilk başlarda sadece ithalatçı olan Türkiye, bugün artık ciddi anlamda imalat ve ihracat yapan bir ülke konumuna, hatta bazı ürün gruplarında Avrupa’nın üretim üssü haline gelmiş durumda.

Bugün ülkemiz, 2,5 milyonu aşan adediyle kombi üretiminde, 15 milyon metretül’ü aşan panel radyatör imalatında, 2 milyon adedi aşan doğal gaz sayacı imalatında Avrupa’nın üretim merkezi konumuna ulaştı.

İmalatını yapmakta olduğumuz yaklaşık 2,5 milyon kombinin hemen hemen yarısını iç piyasanın kullanımına sunarken, diğer yarısını da ağırlıklı Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkeye ihracat yapıyoruz. ”

2026’ya kadar doğal gazsız ilçe kalmayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Nevzat Şatıroğlu, yaptığı konuşmada Türkiye’nin 804 ilçesinin doğal gaza erişim imkanı olduğunu ve 20.3 milyon hanede doğalgaz kullanıldığını ifade etti. Şatıroğlu 2026 yılının sonuna kadar Türkiye’nin tamamında doğalgaza erişiminin sağlanacağını ifade ederek ” Kentleşen her yere doğal gaz götürmeye kararlıyız ” dedi.

Şatıroğlu şöyle konuştu: ”Çevreci bir yakıt olan doğal gazın, başta nüfus yoğunluğu yüksek olan yerleşim yerlerine ulaştırmamız, ülke çapında yaygınlaşması, karbon ayak izi hedefimize ulaşmamıza büyük katkı sağlıyor. AB’nin uygulamaya koyduğu karbon vergisi, ülkemiz sanayicisi üzerinde önemli maliyet artışına yol açabilir. Bu amaçla da çalışmalarımıza devam ediyoruz. 197 OSB’ye doğal gaz ulaştırdık. Sanayicimizi karbon vergisinin olumsuz etkilerinden korumak için doğal gaz yatırımlarımız devam edecek”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.